05 January, 2011

Kroonika



Siit maalt läheb minu piir. Täpselt siit. Ei liiguta seda millimeetrigi võrra. Järjekordne elulugu on seljatatud. Lubasin endale, et aitab. Sama hästi võiksin hakata iganädalaseks kroonika lugejaks. Hoiaks kogu aeg näppu pulsil, ei pea tagant järgi vaatama, et kes kellega käis ja mis tal sellel hetkel seljas oli. Intelligentsed inimesed langevad sellesse lõksu. Mis see siis on? Nõgisto, Rannap, Sisask ...

Ma saan aru, et laval käivad edevad inimesed, aga kas see sunnib ka tavaelus nende intiimsusi paljastama. Ja kas mul oli ja on ikka vaja teada, et Jaanus Nõgisto iga asja peale pillima hakkab ja et Urmas Alender musitas enne etendust tugevakondilist blondiini, kelle isa oli Nukuteatri direktor ja järelikult vend kirjanik ja teine sotsioloog. Ja elavad tahavad ennast veel õigustada, samas kui kadunukesed jäävad kirjaniku pandud kuube kandma. Urmas Alender sellest vaatepunktist siis õrnahingeline kunstnik, kes meeldis naistele ja kellele endale meeldisid naised. Ka võõrad, mis sest et täitsa omad olid olemas. Laulmise kohalt andekas. Kõik olid selles ühte meelt. Ja Nõgisto kahtles ta rütmitundes.

Nüüd oleks õigustatud küsimus, et miks ma siis üldse seda raamatut lugema hakkasin? Mida ma lootsin sellest saada? Olen ju läbinud mõne eluloo kadalipu. Ja vihastunud ja ikka jälle, ikka jälle samad mõtted peas. Tegelikult tahtsin teada, kust need mõtted tulevad ja kuidas Alender plaanis realiseerida oma annet välismaal. Seda ei saanud teada. Raamatu kirjutaja isegi vist täpselt ei teadnud. Liialt suur osakaal pannakse ta naistele ja liialt väike tütrele. Aga äkki peaksin kaaluma võimalust, et nii see võiski olla. Päriselus. Ei usu, arvan, et isade ja tütarde suhted on alahinnatud.

Ühesõnaga lugesin "Urmas Alender: lõputa lookleval teel". Autor Paavo Kangur.

Parimad palad: Valdo Randpere: "Sõltumata ühiskonnakorrast, on noorus ja lapsepõlv kaunis lõbus aeg inimeste elus." Jaak Ahelik: "Teatud kellaajast oli enamik muusikuid teises dimensioonis, sest inimese organism ei talu lõputult alkoholi."

Eluloo puhkus algab!

No comments:

Post a Comment