07 October, 2013

Viis aastat


Viis aastat suitsuvaba. Viis poolamaratoni. Üks päris maraton. Ja veel hunnikutega huvitavaid võistlusi ja põnevaid kilomeetreid. Järgmine hooaeg teen veel maratoni ja kavatsen vallutada mõne linna, kus varem pole jooksnud, oma raskete jalgadega. "... jooksmine on nagu tagurpidi purju joomine. Joomise puhul on enesetunne alguses suurepärane, aga siis hakkab hirmus halb. Jooksmise puhul on alguses hirmus halb, aga pärast lõpetamist on enesetunne suurepärane." Selle tarkuse lugesin Adharanand Finni raamatust "Jooksuga Keeniasse." Omalt poolt lisaksin, et mida pikemalt ja halvem jooksu ajal on, seda toredam on järelmäng.

Inspireeriv raamat. Perekond (mees, naine, kaks tütart ja üks poeg) jätab soovi (mehe soovi) nimel oma turvalise Inglismaa elu ja läheb Aafrikasse. Just see riski võtmine  ....... ...... ja samas ei pöörata sellele raamatus suurt tähelepanu, sest on ju loomulik, et kui miskit meeldib, siis räägi läbi ja haara härjal sarvist. Teine aspekt oli muidugi see, et teos on jooksmisest. Tugevatest (väga tugevatest, kõige tugevamatest jooksjatest) ja nende "saladusest". Ugali söömine, lapsepõlves paljajalu jooksmine, kasised elutingimused, jooksime kui väljapääs oma ühiskonnast, puhkuse osakaal, kõrgel jooksmine, keskendumine ... Iten.
Polnud varem mõelnud nendele elementidele. Olin küll näinud keenialasi võitmas kõikjal, aga nii suures ulatuses. Tõesõna, silmi avav. Loogiliselt kirjutatud ja tõlgitud ka, seega hetkel olen sada protsenti selle raamatu lummuses. Polegi oluline, kas tegelikult on see päris elu või hoopis raamatusse pandu, mis mind võlus.

"Asi pole selles, et tahan jõuda mingi kindla eesmärgini, ma lihtsalt ei taha ühel päeval minevikku meenutades kahetseda, et ma ei leidnud võimalust oma tegelikke võimeid proovile panna."

"Kui keenlane võidab medali või suure rahasumma, siis mõtleb ta teekonna peale, mis ta on läbinud ning mõistab ehk paremini kui meie, et ükski inimene ei saavuta ilma teise abi ja toetuseta midagi."

"Läbikukkumine tähendab eluteel vaid ühte tagasi astutud sammu."

"Ükski võistlus ei alga stardijoonelt" Haile Gebreselassie

"Tugevus ei tulene kehalisest võimekusest. See tuleneb allutamatust tahtejõust." Mahatma Gandhi

Jookseme veel ...

No comments:

Post a Comment