15 August, 2016

Imelik sõprus


Eestimaa südames festivalil käies näigin ühte sõpra, keda 16 aastat polnud kohanud. Aeg-ajalt olin tema peale küll möelnud, sest lapsepõlves oli palju ühiseid tegevusi ja treeninguid. Meenub ahviliin kuskil kooli läheduses, kus tuli töestada, kes on julgem. Kukkumine jalgrattaga, kus mu küünarnukk oli kivikesi täis ja ta aitas mul neid ettevaatlikult välja nokkida. Ja loomulikult teismeliseiga, kus võimlas ja spordiplatsil ikka ühiseid mälestusi lõime. Kogu see pilt jooksis kokku ja keeruline oli kuulata parasjagu käimasolevat arutelu, mille ise olin ju endale valinud. Olin üksi ja iseenda peremees, aga tegelikult mitte. Emotsioonid jälle kaaperdasid minu. Õnneks saime silma vaadata ja naeratada ja katsuda, et ikka kõik päriselt oleks. Kahjuks uusi mälestusi polnud mahti luua. Aga soe tunne oli ikkagi.

Nägin täna sõpra, keda ikka paar korda aastas kohtan. Me tervitame, kuid ei midagi enamat. Samas see ühise osa laviin, mis meil on, peaks olema mäekõrgune. Vähemalt kõrguselt neljanda oma. Ka täna oli olukord kentsakas. Isegi silmsidet ei tekkinud, kuigi võimalusi oli selleks rohkem kui üks. Loosi tahtel olime ühes kossumeeskonnas. Me tegime koostööd, samas ignoreerisime teineteise kohalolekut. Väga veider. Ei tekkinud soe tunne, kuigi trenn oli täna teistsugune ja positiivse laenguga. Kolm meeskonda kõik kõigi vastu ja viimaseks ei jäänud segakond, kus oli ainuke naine platsil. Nüüd on natuke kurb tunne. Kus läks midagi valesti? Me oleme ju samad.

Vahepeal olin haige. Nagu ikka puudutab minu haiguslugu seedimist. Või siis mitte seedimist. Oksendasin terve öö ja järgmine päev lihtsalt värisesin kurnatusest ja palavikust terve ärkvel oleku. Kui just tarbitud vesi kehva polnud, siis ei saa seda vedelike kaela ajada. Ja ööjooks jäi ka selle näruse ootamatuse töttu ära. Võttis pisara silma. Või tsiteerides klassikuid, nutt tuleb peale, aga pisarad ei aita. Ja nii ma siis olin önnetu, sest tundsin ennast väga väga kehvasti ja veel seetöttu, et mu plaan Rakverre minna untsu läks. Tuleb oodata järgmist aastat.

Eks ma siis nüüd kosun, kõigest.

11 August, 2016

Läksin


Läksin mina jalutuskäigule. Üksi, et möelda möned olulised asjad enda jaoks enne lahti, kui mu käest küsima tullakse. Ja teiseks oli vaja natuke ka jahtuda, sest seal olümpial minu lemmikutel kohe üldse ei lähe ja väga raske on teleka ees istuda ja oma vererõhku kõrgeks (st normaalseks) ajada. Loo puänt on selles, et teel kohtasin palju põnevaid inimesi ja mu oma küsimused jäid kõik vastuseta. Daam, kes rääkis mulle, et kavatseb oma rõdu kinni ehitada ... meie linnas ... eestlane. Endine kolleeg, kes teeb lastele moodulpalkmaju. Käisin vaatamas ... lihtsalt suurepärased. Neiu, kes läks lapsevankri rehve õhku täis pumpama.... Ma polnud kunagi möelnud, et neid on vaja ka pumbata. ... Meesterahvas, kes tahtis rääkida, aga oli nagu kohmetunud. Andis mõtlemisainet, et miks see küll nii on. Ja nii see üks ja pool tundi läks.

Jooksin oma neljanda maratoni. Arvan, et see jääb viimaseks. Oli liialt naturalistlik oksendamise, krampide ja villidega. Isegi viis päeva hiljem ei ole traumast üle saanud. Võtan endale miski uue katsumuse, mille nimel tundub loogiline ennast lõhkuda. Üritus oli muidugi lahe. Sain 4,2 kilomeetrit joosta kirjamehega, aga siis väsisin vööras tempos jooksmisest. Vestlesin paljude uute ja vanade tuttavatega ja nii see lõputult pikk aeg kulges. Ka seal ei saanud enda mötteid möelda :)

Ühel päeval käis mul külas naabrinaine, kes avastas, et ta ei mäleta mind üldse lapsena. Siis aga jõudis loogilisele järeldusele, et ju ma ei käinud apteegis noorena.

03 August, 2016

Reisilt


Ma ei taha olla nagu repiidi peale jäänud masin, aga aeg lendab kiiresti, eriti kui see on täis vahvaid ja huvitavaid inimesi ja tegevusi. Ajagraafik on nii tihe, et meelistegevused nagu jooksmine ja discgolf on puha ära jäänud. Ainult ülimeeldivaga tegelen :)

Armastan oma naabervabariiki. Väljendub see selles, et külastasin kontserti Riias, kus esines Ozzy. Pidu oli aus, pillimehed andsid endast ikka 110 protsenti ja laulja juuksed võlusid mind endiselt. Lühidalt - sohki ei teinud keegi. Isegi mitte meie.

Päev hiljem alustasime teekonda, kus läbisime autoga 6194 kilomeetrit. Kiirteed, mägiteed, igapäevased teed. Iga aasta tahaks ju teha midagi sellist, mille kohta saab öelda, et esimest korda elus.   Mis siis muutus? Mu enesekindlus autojuhina kasvas, natukenegi. Õppisin magama auto kõrvalistmel. Polnud unustanud, kuidas telki püstitada ja meenus, miks mulle siiski meeldib Eesti kliima. Kuumus on meil erand, mitte norm. Aga meil pole vastu pakkuda nii sinist merd ja ühe riigi piires nii erinevat loodust. Millised mäed. Samas paadiga saab sõita nii siin kui ka seal. Tööalase plaanitud vahepeatuse tegin ka ära. Ja mis eriti lahe, enne kojujõudmist sai emotsioone veel jagada sõbraga. Nii et koju jõudes ma kohe ei plahvatanud. Samas olime sohki teinud peaaegu igas riigis, kus me peatusime :)

Käisin ka Eesti saarel, mitte oma lemmikul :) Ujusin ja kuulasin Jäääärt. Täpselt selline emotsioon oligi.  Natuke valetan, sest pinget oli ka õhus, sest neli erineva üksust, kolm erinevat põlvkonda  ja kaks erinevat rahvust ühe katuse all moodustavad huvitava kompoti. Mitte vähem tähtis pole fakt, et kolm olid naisterahvad.

Ja kolme päeva jooksul on mind üritatud värvata nelja erinevasse koosseisu, millest üks on väga ahvatlev. Hakata naiste korvpalli esiliigat mängima minu vanuses. Olen õhevil. Päriselt.

"Me püüame täita tühjust enda sees ja reisimine on üks võimalus selle tühjuse täitmiseks. Kui oleme reisil käinud, oleme muljeid täis ja tunneme end tähtsamana." Ülar Allas "Seitsme imega ümber maailma"