19 December, 2013

Luuletus


Ühel hommikul avasin meilkasti ja leidsin sealt luuletuse, mille üks väike sõber oli teinud minust. Mitte romantilise, vaid realistliku, naiivse ja armsa nägemuse minust. Pisar tuli silma. Paljud inimesed ei saa öelda, et temale on lipp taevast alla toodud ja luuletusi kirjutatud, süledega lilli veetud. Ja kõige selle jaoks ei pea isegi ilus olema :) Piisab, et oled ise. Ehk siis ütlen välja: OLEN ISE. Kindlasti tähthetk 2013. aastast. ... Kokkuvõtet hakkan nädala pärast tegema.

Vahepeal tutvusin naabrite kangelasega lähemalt. See Soome teema mul Keenia kõrval kuidagi sellel aastal olnud lähedane. Lugesin Jonatan Clementsi "Mannerheim. President, sõdur, spioon". Hea ülevaade asjast, kõike oli tasakaalus, ei keskendutud liialt isiklikule elule ega antud edasi ka liiga detailseid lahingukirjeldusi.

Nägin raamatukogus, et hiljuti on Gustafist välja tulnud veel üks raamat, seega panen selle ka oma must read nimekirja. Kuigi see on ikka liiga pikaks juba veninud ja pidevalt tuleb uusi peale.

Lähen homme heategevusjooksule.

Teen midagi head endale ja teistele.

16 December, 2013

Ootus


Ootan jõule. Täiega. Vahepeal on mälumängule rõhku pandud. Sellest saab ikka suure naudingu ja ka eduelamuse. Ikka mõnus on tunne, et teadsin asju õigesti või et tuletasin asja õigesti ja veel see, et oled hiljuti "õigeid" teoseid lugenud.

Käisin eila üksi teatris. Lihtsalt kujunes selliselt välja. Vaatasin draamas William Shakespeare ainetel tehtud "Võlanõudjad". Oli täitsa tore tükk. Ikkagi klassika. Mulle meeldis, et juutidele oli ikka "päris" nina ette tehtud ja see, et ajaloolisi tõekspidamisi sai meenutatud.

Igatahes asju on toimunud ja juhtunud, aga see töötempo ei lase kaua muljetada ega emotsioneerida. Tahtsin lihtsalt kirja panna, et peale töö onlen elanud ka teist elu. Endal hea meenutada hiljem.

Päkapikud ruulivad.

09 December, 2013

Harjumus


Kujutage ette inimest, kes iga pisikese välise muutuja peale ärritub, kes võtab südamesse, kui tehakse "heatahtlik" nali, kes vihastub selle peale, et midagi ei muutu paremuse poole ja kuskilt kostis vale muusikat. Kujutage ette inimest, kes reageerib ükskõikselt, kui pesumasin järjekordselt lakkab töötamast, kui ta lemmiktass kildudeks pureneb, kui kerge hantel ta varbale kukub, kui lööb käe siniseks vastu sõbra kätt. Kujutage ette inimest, kes lepib pigem küünarnuki pideva valuga, kui läheb saama ühekordset süsti, mis leevendab ja ravib, kes pigem ütleb olulisele inimesele halvasti, kui hoiab suhet, kes jätab helistamata sõbra sünnipäeval, kuigi mäletab seda ja tegelikult meenub see kuupäev tunnis vähemalt korra. Kujutage ette inimest, kes karistab ennast millegi töttu, aga mille ... ??? Ma olen selle tropiga harjunud, kuid mida rohkem ma "teda" kasvatada püüan, seda rohkem hakkab ilm ja isegi teekatte märgistus närvidele käima. Mida rohkem lasminna meeleolu püüan süvendada, seda rohkem inimestele nähvamine saab hoogu. Loen ja harin, aga ei parane. Ei taha arsti. Ei usalda isegi kirurge, rääkimata emotsioonidega tegelevatest tohtritest.
 Võib-olla on mu kolleegil õigus, pole leinast üle saanud, pole sellega tegelenud. Aga kes talle sõnaõiguse või arstipaberid andis?

Lugesin hiljuti raamatut "Harjumuse jõud", autoriks Charles Duhigg. Esialgu mõtlesin, et oma uue unistuse töökohaga seotult tegelen sellega. Siis avastasin, et sobib ka enese abiks ja lõpuks mõtlesin, et kasvõi mõni mu praegusest miljonist ülemusest võiks seda lugeda. Seal ka infot organisatsioonikultuuri ja -harjumuste kohta. Aga ennekõike siiski tegi mu enda olemise kuidagi mõistetavamaks. Kuni hetkeni, mil hakkan ise enda vastu tööle. Siis proovin ennast jälle kokku võtta ja enda sõbraks hakata ... kuni järgmise korrani. Aga eks nii on lood ka alkohoolikute ja teiste harjumuste ohvritega.

Tegin endale selle raamatu kohta konspekti, aga arvan, et tulevikus, kui Ossi tühimikku siiski hakkab raamaturiiul täitma, siis ostan endale selle teose ja joonin tähtsamad kohad alla. Kuigi tean, et ajas võivad olulised asjad muutuda. Teen seda harilikuga.

Olen esimest korda elus kruntinud, krohvinud ja pahteldanud. Olen miljonditat korda inimesi solvanud, alusetult ärritunud. Olen liiga vähe aega veetnud heade sõpradega, kuid õnneks on seda aega ette tulnud. Ootan jõule, tundub, et aja maha võtmiseks parim võimalus. Äkki peaks usa-usku hakkama ja viharavile minema :) Äkki peaks harjutama optimismi (päästik, rutiinne tegevus, preemia).

"Sa oled alati nii tugev, kui sa olla tahad."

"Tahtejõud ei ole pelgalt oskus. See on nagu käe- ja jalalihas, mis väsib intensiivsemalt töötades ära, nii et teistele asjadele jagub vähem tahtejõudu."

"Kui inimesel on tunne, et tal pole mingit sõnaõigust, et ta lihtsalt järgib korraldusi, väsib ta tahtejõu lihas palju kiiremini ära."

"Uskumistahe on see, mis paneb uskuma muutusesse. Niisuguse usu peamiseks kujundajateks on harjumused."